Nareszcie znalazłam sposób na przygotowanie owsianki tak, aby mi smakowała. Przyznam, że momentami traciłam już na to nadzieję. A jednak udało się! Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że skradła ona moje serce :D. Przynajmniej na jakiś czas ;).
Owsiankowy przepis, który okazał się być strzałem w dziesiątkę jest banalnie prosty, właściwie prostszego chyba nie ma.
0,5 szkl. płatków owsianych
ok. 130 ml mleka
1 płaska łyżka ksylitolu
1 łyżka rodzynek
kilka orzechów włoskich
Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol i odstawiamy do spęcznienia (płatki błyskawiczne potrzebują kilkunastu minut, natomiast zwykłe zalewamy na noc). Orzechy i rodzynki zalewamy wrzątkiem. Taką owsiankę można zjeść na zimno, ale mi bardziej smakuje lekko podgrzana, więc wkładam ją na 1 minutę do mikrofalówki. Potem dodajemy orzechy i rodzynki, mieszamy i już :).
Przy okazji poszukiwania, po raz nie wiem już który, dobrego (według mnie) przepisu na owsiankę, zdałam sobie sprawę, że nigdy wcześniej nie próbowałam dodać do niej jakiegoś słodzidla. I być może to było powodem, dla którego nie przemawiał do mnie jej smak. Łyżka ksylitolu, którą teraz dodaję sprawia, że smakuje ona o niebo lepiej, a nie jest przy tym zbyt słodka (jak już wiele razy pisałam - nie jestem amatorem słodkości).
Ja uwielbiam owsiankę z bananem:) Jem codziennie, pycha!
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubie zwykłą, ugotowaną owsianke z dodatkiem owoców i cynamonu :)
OdpowiedzUsuńja tylko z jogurtem naturalnym :)
OdpowiedzUsuńja jem ją głównie z jogurtem naturalnym i owocami. :). owsianki są przepyszne, więc cieszę się, że udało ci się przełamać. :)
OdpowiedzUsuńalbo owsianka z bananem i kawałkami gorzkiej czekolady.... niebo w gębie ! :D
OdpowiedzUsuńNie masz pojęcia jak ja się cieszę :D.
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem jogurtu greckiego próbowałam, ale nie smakowała mi. Za to dodatki w postaci owoców też są pyszne :)
Mi właśnie nie bardzo ta wersja smakowała. Ale każdy ma swoje upodobania :)
OdpowiedzUsuńWiele osób mi mówiło, że z cynamonem jest pyszna... w moim przypadku jest tylko jeden problem... nie znoszę cynamonu ;)
OdpowiedzUsuńZ bananem też ją jadłam - i też bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńja owsianke najbardziej lubię z mlekiem sojowym i bananem - pycha :)
OdpowiedzUsuńMleka sojowego jeszcze nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńSuper. Moja ulubiona owsianka ma w sobie łyżkę miodu oraz banana. Pychotka. Spróbowałam też z malinami, ale zawsze dodaję łyżkę miodu - osładza nieco smak owsianki co strasznie mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńDodaj masło orzechowe a uzależnisz się od owsianki na zawsze :)
OdpowiedzUsuńNope. Dla mnie to zawsze będzie ciepła ciapa :(. Ale jakos mi nie zależy.
OdpowiedzUsuńooo masło orzechowe do owsianki? :)
OdpowiedzUsuńMiałam dokładnie takie samo podejście ;)
OdpowiedzUsuńTak, teraz już wiem, że coś słodkiego nadaje jej lepszy smak :)
OdpowiedzUsuńJa dopiero zaczynam przygodę z owsianką... być może za jakiś czas będę miała podobnie.. ;)
OdpowiedzUsuńJa tam idę zawsze na łatwiznę i zalewam płatki owsiane wrzątkiem, dosypuję odżywkę białkową, dodaję trochę owoców, orzechy i gotowe :)
OdpowiedzUsuńCo to jest ten ksylitol? Jakiś nowy wynalazek? Nie jestem na bieżąco:)
OdpowiedzUsuńTo jest tzw. cukier brzozowy. Świetna alternatywa dla zwykłego cukru, czy innych substancji słodzących. Ja używam od bardzo niedawna, ale już jestem bardzo zadowolona :).
OdpowiedzUsuń