czwartek, 28 maja 2015

Owsiankowe przełamanie ;)

Nareszcie znalazłam sposób na przygotowanie owsianki tak, aby mi smakowała. Przyznam, że momentami traciłam już na to nadzieję. A jednak udało się! Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że skradła ona moje serce :D. Przynajmniej na jakiś czas ;).

Owsiankowy przepis, który okazał się być strzałem w dziesiątkę jest banalnie prosty, właściwie prostszego chyba nie ma.

0,5 szkl. płatków owsianych
ok. 130 ml mleka
1 płaska łyżka ksylitolu
1 łyżka rodzynek
kilka orzechów włoskich

Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol i odstawiamy do spęcznienia (płatki błyskawiczne potrzebują kilkunastu minut, natomiast zwykłe zalewamy na noc). Orzechy i rodzynki zalewamy wrzątkiem. Taką owsiankę można zjeść na zimno, ale mi bardziej smakuje lekko podgrzana, więc wkładam ją na 1 minutę do mikrofalówki. Potem dodajemy orzechy i rodzynki, mieszamy i już :).

Przy okazji poszukiwania, po raz nie wiem już który, dobrego (według mnie) przepisu na owsiankę, zdałam sobie sprawę, że nigdy wcześniej nie próbowałam dodać do niej jakiegoś słodzidla. I być może to było powodem, dla którego nie przemawiał do mnie jej smak. Łyżka ksylitolu, którą teraz dodaję sprawia, że smakuje ona o niebo lepiej, a nie jest przy tym zbyt słodka (jak już wiele razy pisałam - nie jestem amatorem słodkości).

21 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam owsiankę z bananem:) Jem codziennie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowa Zdrowa28 maja 2015 15:00

    Ja najbardziej lubie zwykłą, ugotowaną owsianke z dodatkiem owoców i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jem ją głównie z jogurtem naturalnym i owocami. :). owsianki są przepyszne, więc cieszę się, że udało ci się przełamać. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. albo owsianka z bananem i kawałkami gorzkiej czekolady.... niebo w gębie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie masz pojęcia jak ja się cieszę :D.
    Z dodatkiem jogurtu greckiego próbowałam, ale nie smakowała mi. Za to dodatki w postaci owoców też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi właśnie nie bardzo ta wersja smakowała. Ale każdy ma swoje upodobania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiele osób mi mówiło, że z cynamonem jest pyszna... w moim przypadku jest tylko jeden problem... nie znoszę cynamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z bananem też ją jadłam - i też bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja owsianke najbardziej lubię z mlekiem sojowym i bananem - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mleka sojowego jeszcze nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Super. Moja ulubiona owsianka ma w sobie łyżkę miodu oraz banana. Pychotka. Spróbowałam też z malinami, ale zawsze dodaję łyżkę miodu - osładza nieco smak owsianki co strasznie mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dodaj masło orzechowe a uzależnisz się od owsianki na zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nope. Dla mnie to zawsze będzie ciepła ciapa :(. Ale jakos mi nie zależy.

    OdpowiedzUsuń
  14. ooo masło orzechowe do owsianki? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Miałam dokładnie takie samo podejście ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak, teraz już wiem, że coś słodkiego nadaje jej lepszy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja dopiero zaczynam przygodę z owsianką... być może za jakiś czas będę miała podobnie.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja tam idę zawsze na łatwiznę i zalewam płatki owsiane wrzątkiem, dosypuję odżywkę białkową, dodaję trochę owoców, orzechy i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Co to jest ten ksylitol? Jakiś nowy wynalazek? Nie jestem na bieżąco:)

    OdpowiedzUsuń
  20. To jest tzw. cukier brzozowy. Świetna alternatywa dla zwykłego cukru, czy innych substancji słodzących. Ja używam od bardzo niedawna, ale już jestem bardzo zadowolona :).

    OdpowiedzUsuń