W ostatnim czasie zdecydowanie za rzadko w moim jadłospisie pojawiają się ryby. A mimo tego, w domu prawie zawsze mam puszkę tuńczyka, która czeka na jakieś pyszne wykorzystanie. Jednak od jakiegoś czasu, poza sałatką, cierpiałam na kompletny brak pomysłu na danie z jego wykorzystaniem. Zazwyczaj w takich sytuacjach pomaga internet ;). I tak powstało danie - może nie najpiękniejsze ;) - ale banalnie proste do przygotowania i bardzo dobre.
0,5 puszki tuńczyka w sosie własnym
0,5 torebki ryżu basmati
3 łyżki kukurydzy z puszki
1 jajko
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Tuńczyka i kukurydzę podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy ugotowany ryż. Wbijamy jajko i mieszamy aż do ścięcia. Doprawiamy do smaku.
Trochę przypomina papkę, ale smakuje :)