Brzmi dość banalnie.
"Czasopismo Appetite opublikowało wyniki badania, które pokazuje, że jedzenie z czerwonych talerzy ogranicza ilość spożywanego posiłku. Naukowcy podali badanym popcorn i czekoladowe chrupki na trzech rodzajach talerzy: niebieskim, białym i czerwonym. Okazało się, że osoby, które jadły z czerwonego talerza, zjadły o wiele mniej, niż osoby jedzące z zastawy innego koloru.
Zdaniem naukowców z niemiecko-szwajcarskiego zespołu, który badał wpływ koloru zastawy stołowej na apetyt, to efekt naszego podejścia do koloru czerwonego.
- Czerwony kojarzy nam się z niebezpieczeństwem i zakazami. Stąd mniejsza chęć jedzenia z takich talerzy. Dotyczy to także napojów w czerwonych kubkach - mówi Ursula Arens z British Dietetic Association.
Jednak naukowcy podkreślają, że wyniki mogą nie być do końca wiarygodne, gdyż badani nie byli poinformowani o intencjach badających, uzyskując w ten sposób podświadome efekty. Nie jest więc pewne czy przy świadomym korzystaniu z czerwonej zastawy, zostanie osiągnięty ten sam efekt."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz