wtorek, 10 grudnia 2013

Placki ziemniaczano-jęczmienne z dodatkiem płatków owsianych

Miały być ziemniaczano-gryczane, ale robiąc zakupy nie zauważyłam, że biorę nie tą kaszę ;)... Ale właściwie dobrze się stało, bo wyszły znacznie lepsze :).
Przepis znaleziony gdzieś w sieci, zmodyfikowałam według własnego uznania. Nigdy nie byłam dobra w ocenianiu ilości potrzebnych składników w odniesieniu do ilości gotowych placków (czy jakichkolwiek innych potraw), więc zawsze wychodzi mi znacznie więcej niż zakładałam. Często dzieje się tak nawet wtedy, gdy trzymam się ilości składników podanych w przepisie ;P. Z podanych poniżej powinno wyjść ;) ok. 20-30 placków - zależy od ich wielkości.

3 szklanki startych ziemniaków
3/4 torebki kaszy jęczmiennej
1/4 szklanki płatków owsianych
1 cebula
1 jajko
1-2 łyżki mąki
1-2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy (ja dodałam sól, pieprz i zioła prowansalskie)

Sos:
1 jogurt bałkański
szczypiorek
2 ząbki czosnku
pieprz
oregano

Kaszę i płatki owsiane gotujemy. Ziemniaki (u mnie były to cztery naprawdę duże sztuki ;) i cebulę trzemy, a następnie wszystkie składniki mieszamy. Smażymy i gotowe :).

Następnym razem wypróbuję ten przepis w piekarniku.

3 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis.Lekko zmodyfikowałam i dodałam mniej czosnku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Paweł Pietrucha3 kwietnia 2015 17:25

    super alternatywa ja również lekko również urozmaiciłam dodając odrobinę sosu 1000 wysp akurat w szafce miałam develeya, smacznie także polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Paweł Pietrucha3 kwietnia 2015 17:25

    super alternatywa ja również lekko również urozmaiciłem dodając odrobinę sosu 1000 wysp akurat w szafce miałem develeya, smacznie także polecam!

    OdpowiedzUsuń