piątek, 15 sierpnia 2014

Orzechy - genialna przekąska!

Kilka lat temu ogromną popularnością cieszyły się diety nisko tłuszczowe, których podstawą - jak sama nazwa wskazuje - było odrzucanie produktów bogatych właśnie w tłuszcze. Na szczęście obecnie świadomość w tej kwestii wzrosła i docenia się wpływ zdrowych tłuszczów na organizm. I co również bardzo ważne - dostrzega się różnicę pomiędzy tłuszczami zdrowymi i niezdrowymi. O wpływie tych pierwszych na organizm planuję napisać wkrótce, a w tej chwili chciałabym się skupić na orzechach, które te zdrowe tłuszcze zawierają i właśnie ze względu na to mogą i powinny stanowić przekąski w każdej diecie, również tej odchudzającej.

Ale orzechy to nie tylko tłuszcz, który stanowi o ich kaloryczności. Są one także bogate w witaminy i minerały, które również korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Poniższa tabelka przedstawia zestawienie wartości odżywczych najpopularniejszych rodzajów orzechów.

Tabela wartości odżywczych orzechów w 50 g

50 g
KALORIE
BIAŁKO
WĘGLO-
WODANY
TŁUSZCZ
BŁONNIK
WITAMINY I MINERAŁY
MIGDAŁY
288
10,6 g
10,8 g
24,7 g
6,1 g
witamina E, wapń, magnez fosfor, ryboflawina, cynk
ORZECHY
WŁOSKIE
309
12 g
5 g
29,5 g
3,4 g
tiamina, witamina B6, miedź, fosfor, cynk magnez
PISTACJE
281
10,1 g
13,8 g
22,7 g
5,2 g
tiamina, witamina B6, żelazo, mangan, cynk magnez, fosfor, potas
ORZECHY
NERKOWCA
277
9,1 g
15,1 g
21,9 g
1,7 g
tiamina, witamina B6, żelazo, magnez, cynk mangan, fosfor
ORZECHY ZIEMNE
284
12,9 g
8,1 g
24,6 g
4,3 g
potas, fosfor, wapń, magnes, niacyna, kwas foliowy, witamina E
ORZECHY LASKOWE
314
7,5 g
8,4 g
30,4 g
4,9 g
witaminy B, witamina C, witamina E, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor
ORZECHY BRAZYLIJSKIE
328
7,2 g
6,1 g
33,2 g
3,8 g
witamina E, selen, cynk, fosfor, magnez, wapń, potas, miedź, mangan

Ogólne właściwości orzechów:
  • opóźniają proces starzenia się skóry
  • wzmacniają włosy, skórę i paznokcie
  • pomagają regulować trawienie
  • zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej
  • wzmacniają układ odpornościowy
  • chronią przed zawałem i cukrzycą typu 2
  • chronią przed chorobami serca
  • obniżają poziom cholesterolu LDL (czyli tzw. "złego")
  • pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację
  • mają działanie antydepresyjne
Które orzechy wybrać?
Najważniejsze, aby były naturalne. Dlatego powinniśmy kupować orzechy w skorupkach lub łuskane, ale koniecznie bez jakichkolwiek dodatków. Wszystkie dodatki jakie w tej chwili oferują nam producenci zwyczajnie podnoszą kaloryczność oraz zawartość sodu w orzechach, a tym samym stają się one mniej zdrowe.

Jak wielka powinna być porcja?
Podaje się, że odpowiednia ilość kalorii dostarczana poprzez orzechy nie powinna przekraczać 100-150 kcal. I w zależności od rodzaju orzechów wygląda to mniej więcej tak:
  • orzechy włoskie: 4-6 całych
  • orzechy brazylijskie: 5-6 całych
  • orzechy ziemne: 1-1,5 łyżki
  • migdały - 1,5 - 2 łyżki
Gdzieś wyczytałam, że aby nie przesadzić z ilością zjedzonych orzechów warto je łuskać samemu. Nie jestem pewna jak to działa w praktyce - na mnie chyba nie działa ;), zwłaszcza jak się dopadnę do świeżych orzechów laskowych :P.

I na koniec taka informacja:
Biorąc pod uwagę różne wartości odżywcze, zaleca się jedzenie różnych rodzajów orzechów, a nie obstawanie ciągle przy jednym i tym samym. I to mam do poprawy :).

2 komentarze:

  1. Uwielbiam orzechy szczególnie nerkowce i brazylijskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znowu ubóstwiam laskowe... i świeże włoskie. Ale widziałam ostatnio w tesco mieszankę orzechową i chyba muszę przy najbliższej okazji kupić. Jeśli dobrze pamiętam to cena w granicach 12 zł. Sporo, ale nie trzeba przecież zjeść wszystkich na raz :P

      Usuń