Generalnie zakup wagi kuchennej rozważałam od kilku miesięcy, ale jego wcześniejsza realizacja jakoś mi nie wyszła. Podejmowałam jakieś tam działania, ale były one bardziej orientacyjne. Chociaż w ten sposób wpadła mi w oko waga Łucznik w limonki, z funkcją tary. A jak już wpadła, to jak to w moim przypadku często bywa - już żadna inna mi się nie podobała ;). Przez długi czas nie można było jej dostać w żadnym sklepie z akcesoriami kuchennymi, aż w końcu przed Świętami pojawiła się możliwość sprowadzenia jej do EuroRtvAgd. Zrobiłam więc sobie prezent pod choinkę :P.
Wydawałoby się, że codzienne ważenie jedzenia jest uciążliwe, ale tak jak wspomniałam nie popadam w paranoję i nie ważę wszystkiego. Takie produkty jak oliwa z oliwek, mąka, mleko, masło, pasztet, sery w plastrach itp. wpisuje na podstawie informacji podanych przy większości produktów na slanku. Z wagi korzystam najczęściej wtedy, kiedy trudno ocenić, czy dany produkt (lub jego porcja) kwalifikuje się jako mały, średni, czy może duży lub kiedy zwyczajnie ciężko ocenić ile ten produkt może ważyć. Waga ma mi pomóc, a nie uprzykrzać życie - z takiego założenia wychodzę.
Waga chyba najlepiej przydaje się do pieczenia :). Przydawala mi się też jak miałam wyliczone ile czego mam zjeść.
OdpowiedzUsuńU mnie jak na złość jak piekę "na oko" to nawet nieźle to wychodzi. Jak piekę "na wagę" to nic z tego dobrego nie ma -.-'
Usuńza to w kuchni czasami dobie odważam porcję
A ja raczej nie piekę. Tzn. bardzo rzadko i może dlatego nie jestem w tym za dobra. Więc waga w tej chwili tylko i wyłącznie do ważenia porcji mi służy :).
UsuńPrzydatna rzecz :)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatna :)
UsuńU mnie jest w codziennym użytku :D Ze względu na to, że codziennie waże twaróg, bakalie oraz orzechy :)
OdpowiedzUsuńWaże od święta gdy pieke ciasta. Wcześniej gdy byłam na ścisłej diecie. ważyłam prawie wszystko co popadnie.
OdpowiedzUsuń