200 g serka wiejskiego
2 jajka
2 łyżki mąki
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Syrop klonowy
borówki amerykańskie
Serek wiejski odsączamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy. Następnie odstawiamy na 5-10 minut aż płatki owsiane napęcznieją. Po upływie tego czasu smażymy - 1 placek to mniej więcej 1 łyżka. Z podanych składników powinno wyjść około 13 placków.
A tutaj orientacyjne wartości odżywcze dla 1 placka (29 g):
Muszą być pyszne, chętnie wypróbuję! Placków na bazie wieśniaka jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńSame placki może aż tak szału smakowo nie robią. Ale z ulubioną polewą smakują naprawdę dobrze :)
UsuńZakochałam się w pomyśle - serek wiejski + owsianka ... kocham oba jako zestaw śniadaniowy! więc muszę zrobić ;) Try to design
OdpowiedzUsuńpamietam je z diety dukan :)
OdpowiedzUsuń